«Συμπαράσταση στους μαχόμενους εκπαιδευτικούς της τάξης» PDF  | Print |  E-mail

Θέμα: «Συμπαράσταση στους μαχόμενους εκπαιδευτικούς της τάξης»

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανών περιστατικών στον χώρο της εκπαίδευσης. Πέρα από τις εισβολές και τους τραμπουκισμούς απέναντι σε διδάσκοντες και γονείς από οργανωμένες ομάδες χρυσαυγιτών για το γνωστό θέμα της φοίτησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία, έχουμε και άλλα φαινόμενα που σχετίζονται με την απαράδεκτη συμπεριφορά μερικών γονέων απέναντι σε δασκάλους.

Στην Πάτρα, πατέρας μαθητή επιτέθηκε σε εκπαιδευτικό του σχολείου, χτυπώντας τον στον αυχένα, κυνηγώντας τον και φωνάζοντας ακατονόμαστες φράσεις. Στη συνέχεια, διέφυγε πηδώντας από την περίφραξη. Ο εκπαιδευτικός νωρίτερα, και ενώ εκτελούσε χρέη εφημερίας, προσπάθησε να απομακρύνει τον γιο του επιτιθέμενου γονέα, ο οποίος, ενώ είχε σχολάσει, διαπληκτιζόταν λεκτικά με άλλο μαθητή εντός του σχολείου. Το περιστατικό, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε ταραχή στην εκπαιδευτική κοινότητα και κυρίως στους μαθητές και είναι καταδικαστέο.

Στα Γιάννενα, συνάδελφός μας πρόσφατα μηνύθηκε από γονείς για υποτιθέμενη άσχημη συμπεριφορά απέναντι στον γιο τους, μαθητή του ολοήμερου τμήματος στο οποίο ο δάσκαλος είχε την ευθύνη της επιτήρησης 60 και πλέον μαθητών! Εμείς που έχουμε ζήσει σε παρόμοιες συνθήκες μπορούμε να αντιληφθούμε και την ουσία της υπόθεσης χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες.

Στην Αττική, είναι σε εξέλιξη μερικές ΕΔΕ μετά από αμφισβητούμενες μαρτυρίες παιδιών και αβασάνιστες καταγγελίες γονέων για άσχημη συμπεριφορά εκπαιδευτικών στον χώρο του σχολείου.

Επίσης, στην περιοχή μας αρκετοί συνάδελφοι μάς ενημερώνουν ότι βρίσκονται στο στόχαστρο μιας μικρής μειοψηφίας γονέων, οι οποίοι έχουν την τάση να προπηλακίζουν, να κρίνουν προσβλητικά το έργο των εκπαιδευτικών, χωρίς να έχουν από πουθενά καμιά τέτοια δικαιοδοσία και να απειλούν με μηνύσεις για ψύλλου πήδημα (επειδή δήθεν οι δάσκαλοι μείωσαν στην τάξη τα παιδιά τους). Σε αρκετές περιπτώσεις δε διστάζουν να παίρνουν τηλέφωνα ακόμα και στις διευθύνσεις ή στους συμβούλους και να διηγούνται αποσπασματικά περιστατικά που εκθέτουν άτομα τόσο άδικα, χωρίς προηγουμένως να έχουν συζητήσει το θέμα με τον διευθυντή του σχολείου και τον ίδιο τον δάσκαλο του παιδιού τους.

Και ‘μείς  πάντα απροστάτευτοι ...Εκτεθειμένοι...Πρέπει να είμαστε ο βράχος μέσα στην τάξη .... Να εξομαλύνουμε κάθε δύσκολη κατάσταση με ηρεμία, να είμαστε ο ψυχολόγος , ο κοινωνικός λειτουργός, να τρώμε ακόμα και ξύλο γιατί είπαμε μια κουβέντα παραπάνω, «βάλαμε χαμηλούς βαθμούς» ή γιατί ήταν αλλοδαπός ο σημαιοφόρος. Δεν επιτρέπεται στο μυαλό μερικών ο δάσκαλος να έχει προβλήματα, συναισθηματικές μεταπτώσεις.

Οι δάσκαλοι όμως είναι κι αυτοί άνθρωποι με όρια και ψυχικές αντοχές που καθημερινά δοκιμάζονται. Είναι όμως κι αυτοί που, κατά γενική ομολογία, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και κρατάνε με αυτοθυσία όρθια τα σχολεία, ιδιαίτερα τον καιρό της κρίσης. Παρόλα αυτά βρίσκονται στο στόχαστρο παντός είδους κατηγοριών και φημολογούμενων αξιολογήσεων.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας δηλώνει απερίφραστα την συμπαράστασή του σε όλους τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς που δίνουν καθημερινά τον αγώνα για τη μόρφωση όλων των παιδιών στα σχολειά μας και καταδικάζει με κατηγορηματικό τρόπο τις αναίτιες όπως και τις κάθε είδους υπερβολικές επιθέσεις μιας μικρής μερίδας γονέων απέναντι σε συναδέλφους.

Δηλώνει  την αμέριστη συμπαράστασή του σε κάθε συνάδελφο εκπαιδευτικό ο οποίος διώκεται ή θυματοποιείται άδικα και τον στηρίζει ηθικά, συνδικαλιστικά και νομικά. Δηλώνει επίσης, τη συμπαράστασή του στους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων για κάθε ενέργεια στήριξης των συναδέλφων που διώκονται.

Τονίζουμε, πως τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές οι οποίες οδηγούν στην ποινικοποίηση της σχολικής ζωής πρέπει να απομονώνονται από την εκπαιδευτική κοινότητα και δεν είναι ικανές να κάμψουν το ηθικό των εκπαιδευτικών, που ως επιστήμονες προσπαθούν να λύνουν τις κάθε είδους διαφορές που προκύπτουν στο σχολείο με παιδαγωγικό τρόπο και με σεβασμό προς όλους τους μαθητές και τους γονείς.

Καλούμε τη διεύθυνση, τους σχολικούς συμβούλους και τους διευθυντές των σχολείων να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στα παράπονα και στις αστήρικτες καταγγελίες γονέων και να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφύλαξη του κύρους των δασκάλων. Ακόμη θεωρούμε ότι και η ΔΟΕ η οποία είναι ανύπαρκτη σε αυτό το θέμα πρέπει να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα και να αναζητήσει τρόπους προστασίας των εκπαιδευτικών.

Ζητάμε από τους συλλόγους γονέων να στηρίξουν τους δασκάλους στο έργο τους. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.

Ως εκπαιδευτικοί, σε κρίσιμες για την πατρίδα μας συνθήκες, υπερασπιζόμαστε με ήθος και πάθος το δημόσιο δωρεάν σχολείο, καθώς και το δικαίωμα όλων στην μόρφωση. Δεν ανεχόμαστε όμως  κανενός είδους απειλή, καμία προσβολή της προσωπικότητάς μας και πολύ περισσότερο καμία σωματική και λεκτική βία.