Απάντηση στο εξώδικο της κ. Σιώρα που απέστειλε στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας PDF  | Print |  E-mail
Sunday, 17 May 2015 18:01

ΘΕΜΑ: «Απάντηση στο εξώδικο της κ. Σιώρα που απέστειλε στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας»

Στις 28-4-15 ήρθε στο Σύλλογο Δ. Γληνός μια εξώδικος διαμαρτυρία από την κ. Σιώρα, σε σχέση με την καταγγελία που έκανε το Δ.Σ. του Συλλόγου στις 9-3-15.

Η κ. Σιώρα θεωρεί  ότι όλα αυτά, που αναφέρονται στο κείμενο, είναι συκοφαντική δυσφήμιση και επιφυλάσσεται (κατά το εξώδικο ) για χρηματική ικανοποίηση μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ  από το κάθε μέλος του Δ.Σ. (δηλ. 20.000 * 9 = 180.000 ευρώ) όπου θα τα διαθέσει στο Χαμόγελο του παιδιού και για δικαστικά της έξοδα. Μάλλον ξεχνά η κ. Σιώρα πως αυτά τα χρήματα τα ζητά όχι από μας, αλλά από το σύνολο των συναδέλφων που απαρτίζουν το σύλλογο εκπαιδευτικών «Δ. Γληνός», του οποίου τυχαίνει να είμαστε το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο.

Θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε ότι δεν έχουμε κανένα στόχο  να προσβάλλουμε και να συκοφαντούμε τους συναδέλφους. Η καταγγελία αναφερόταν στην κ. Σιώρα ως διευθύντρια του 2ου ΔΣ Πετρούπολης και όχι στο πρόσωπο της εν λόγω κυρίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και κάθε μας θέση ορίζεται από αυτή τη βάση.

Ο ρόλος μας είναι άλλος. Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων, η ενημέρωση, η δημοκρατία στα σχολεία, η διαφύλαξη του ομαλού κλίματος συνεργασίας  κλπ. Όλα αυτά βέβαια έχουν αποδειχτεί εδώ και χρόνια και στην πράξη.

Οι συνάδελφοι θα πρέπει να ξέρουν, ότι πάντα θα είμαστε δίπλα τους συμπορευτές και συνδιεκδικητές στα δίκαια αιτήματα τους, ερχόμενοι σε σύγκρουση με οποιονδήποτε  καταπατά ή φέρεται  αντισυναδελφικά, αυταρχικά ή αυθαίρετα. Με την ευκαιρία, θέλουμε να γνωστοποιήσουμε προς κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο πως οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης μας θα πέσει στο κενό.

Το γεγονός ότι εδώ και καιρό ο Σύλλογος μας δέχεται από τους συναδέλφους καταγγελίες για τον τρόπο συμπεριφοράς της κ. Σιώρα είναι μια αδιαπραγμάτευτη αλήθεια και όχι συκοφαντική δυσφήμιση.

Σπαταλήθηκαν ώρες από τη δράση του Συλλόγου, την ώρα μάλιστα που δίναμε σκληρή μάχη ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και το νέο σχολείο με αιχμή την αξιολόγηση, προκειμένου να επισκεφτούμε το σχολείο στο οποίο υπηρετεί για να διευθετηθούν ζητήματα που δυσκόλευαν τη ζωή, τη στοιχειωδώς ήρεμη σχολική ζωή των συναδέλφων, απόρροια  της αντισυναδελφικής και αυταρχικής συμπεριφορά της.

Κρίνουμε απαραίτητο να σταθούμε σε μερικά από όσα μας καταλογίζει η κ. Σιώρα ως αναληθή και συκοφαντικά στο εξώδικο που μας απέστειλε.

Κατηγορήθηκε για έλλειψη δημοκρατικότητας στη λειτουργία του σχολείου…

Η έλλειψη δημοκρατικότητας  τονίστηκε από την ίδια τη σχολική σύμβουλο σε συνάντησή μας (6-3-15) ενώπιον της  κ. Ψαρρά και της κ. Σιώρα, η οποία εκφράζοντας την άποψη 20 συναδέλφων του σχολείου, μας μίλησε για μη δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων, η οποία συνεχίζεται ακόμα και τώρα, αφού πριν λίγες μέρες κλήθηκε το ΔΣ στο σχολείο επειδή σε συνεδρίασή του έβαλε η κ. Σιώρα θέμα εκτός ημερησίας διάταξης πιέζοντας να καταγραφεί στα πρακτικά παρά τις αντιρρήσεις των συναδέλφων.

Κατηγορήθηκε για αυθαιρεσία και αυταρχισμό

Το γεγονός ότι η κ. Σιώρα έκανε γραπτή ανάθεση ωρών στους συναδέλφους εμπίπτει σε αυτό το ατόπημα που λέγεται αυθαιρεσία. Ο τρόπος που το απαίτησε είναι ο αυταρχισμός. Με ποιο δικαίωμα και από ποια αρμοδιότητα ορμώμενη  και επικαλούμενη δήθεν σοβαρούς λόγους για την ασφάλεια των μαθητών,  καταστρατηγεί το διδακτικό ωράριο συναδέλφων. Η υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς.

Κατηγορήθηκε ότι φύγανε συνάδελφοι από το σχολείο εξαιτίας της.

Οι συνάδελφοι ταλαιπωρήθηκαν πολύ  από τη συμπεριφορά της απέναντί τους. Το δήλωσαν κατηγορηματικά στο ΔΣ του Συλλόγου μας. Προσπάθησαν  και με την παρουσία μας να το συζητήσουν μαζί της. Δεν υπήρξε βελτίωση στη συμπεριφορά πάρα μόνο εκφοβισμοί και απειλές και έτσι άλλαξαν σχολεία. Οι συνάδελφοι δηλώνουν έτοιμοι να το καταθέσουν επισήμως σε όποιον αρμόδιο χρειαστεί. Οι εναπομείναντες στο σχολείο βιώνουν καθημερινή ψυχολογική βία και αντιδρούν.  Μέσα από την επικοινωνία μας διεκδικούν να μπορούν να κάνουν ήρεμα στο σχολείο τους τη δουλειά τους.

Κατηγορείται για τις σχέσεις της με τους γονείς. Ισχυρίζεται τις άψογες σχέσεις με τους γονείς …την ώρα που όχι μόνο μία φορά έχει έρθει σε έντονη αντιπαράθεση (ας το πούμε ήπια)… χαρακτηριστικό το περιστατικό κατά το οποίο πεισματικά αρνιόταν να παραδώσει τα παιδιά στους γονείς που θέλανε να τα πάνε στο γιατρό …

Όλο αυτό τον καιρό υπάρχει μια πολύ δυσάρεστη για όλους μας κατάσταση…

Γνωρίζουμε ως κοινωνία το τι σημαίνει καλλιέργεια του φόβου. Ζούμε όμως και την άλλη πλευρά. Τι γίνεται όταν ο φόβος δεν περνάει. Φόβος καλλιεργήθηκε για την αξιολόγηση για να προχωρήσει, όμως δεν προχώρησε γιατί δεν τον αφήσαμε να κυριαρχήσει τελικά.

Ως Δ.Σ. δηλώνουμε καθαρά προς όλες τις κατευθύνεις και ιδιαίτερα στην κ. Σιώρα ότι μπορεί πολλοί να χρησιμοποιούν το φόβο για να εξουσιάζουν, όμως κάτι τέτοιο ή είναι πολύ πρόσκαιρο ή γυρίζει εναντίον τους. Εξάλλου πάντα προσπαθεί να φοβίσει αυτός που φοβάται. Ο φόβος που προσπαθούν να μας καλλιεργήσουν, γνωστό όπλο του αστικού συστήματος και των μηχανισμών του, δεν θα περάσει.

Θεωρούμε ότι για να λειτουργεί σωστά ένα σχολείο θα πρέπει να έχει ομαλό κλίμα, το οποίο θα διαπνέεται από τις αρχές της συναδελφικότητας, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού, της δημοκρατικότητας. Από τη στιγμή που όλα αυτά δε διασφαλίζονται στο συγκεκριμένο σχολείο και συνεχίζεται η ίδια κατάσταση εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση, δηλαδή στην απομάκρυνσή της.

Ας αντισταθούμε σε ό,τι με εκφοβισμό πάει να μας χαλάσει τη δημιουργική και ελεύθερη διδασκαλική μας ύπαρξη.